Voice Dialogue - Delenwerk
Wat is Voice Dialogue?
Voice Dialogue is een therapievorm waarbij gewerkt wordt met eigen persoonlijkheidsdelen. Als kind zijn wij puur, onbevangen en volledig authentiek. Beïnvloedt door opvoeding en ervaringen in ons verdere leven, ontwikkelen wij persoonlijkheidsdelen welke ons in bepaalde situaties en interacties met anderen, weer op een bepaalde manier doen handelen.
Vaak ben je je niet eens bewust van deze verschillende delen en meen je dat je baas over je eigen keuzes bent. Maar eigenlijk worden je keuzes voor een groot deel (mede) bepaald door verschillende stemmen of persoonlijkheidsdelen die er verschillende gewoontes, gedachten en gevoelens op na houden. Het heeft niets van doen met een persoonlijkheidsstoornis of met schizofrenie. Maar alles met wat we in het dagelijks leven in onszelf kunnen herkennen. Zo kun je bijvoorbeeld een perfectionist, een criticus, een twijfelaar of een drammer in jezelf ontwikkeld hebben die afwisselend aan het roer staan en jouw keuzes en gedrag aanvoeren. Andere delen zijn in de loop van ons leven op de achtergrond geraakt of zelfs verbannen. Elk ik-deel in onszelf heeft een eigen stem, verlangens of angsten. Elk ik-deel heeft een (vaak beschermende) functie in ons leven. De meest ideale situatie is als je je bewust bent welke persoonlijkheidsdelen je tot je beschikking hebt. Dan kan je vandaaruit, afhankelijk van de situatie, bewust kiezen welk deel je gebruikt. Dit wordt in Voice dialogue ‘aware ego’ genoemd.
Het therapeuten echtpaar Hal en Sidra Stone hebben Voice Dialogue ontwikkeld. Voice Dialogue kan verrassende inzichten opleveren en je keuzevrijheid enorm vergroten. Omdat het een licht werpt op onze verschillende kanten wordt het ook wel ‘de psychologie van de ikken’ genoemd.
Hoe werkt Voice Dialoque
Als Voice Dialogue begeleider ga ik letterlijk in gesprek met je verschillende kanten en nodig je daarbij uit jezelf fysiek te verplaatsen in het deel waarmee we in gesprek zijn. Het zorgt voor onverwachte, ontroerende en soms ook amusante ontmoetingen met jezelf.
Je kunt een vergelijking maken met een orkest. Als alle delen op het juiste moment hun partij spelen ontstaat er een mooi muziekstuk. Maar als bepaalde delen steeds op de voorgrond treden (je jezelf teveel vereenzelvigt met een bepaald deel) ontstaan er dissonanten. Als je dirigent kunt worden van je eigen orkest heb je daar veel meer de eigen hand in.
Wil je meer weten dan kun je uiteraard contact met me opnemen. Ook is het boek ‘Ik (k)en mijn ikken’ van de auteurs Brugman, Budde en Colewijn een aanrader.