portret Lilian Spijkerman

Conctact informatie

Lilian Spijkerman

Julianastraat 19
5731 GM Mierlo

tel: 06-13257044
service@totessentie.nl

U kunt ook terecht op avonden en zaterdagen.

Waar staat Tot Essentie voor

Het Latijnse ‘essentia’ betekent het wezen van iets. De essentie gaat dus over het wezenlijke, de kern zonder bijzaken.

Ieder mens heeft een eigen wezen, essentie. In ons leven kunnen er allerlei dingen gebeuren waardoor je je in wezen niet (meer) jezelf bent, je de essentie van je leven loslaat of niet meer voelt. Dan gaat je leven een stuk minder lekker lopen en kom je minder goed in je vel te zitten. Hoe dat vaak onopgemerkt kan verlopen leg ik meestal uit aan de hand van de Matroesjka poppetjes. In wezen zijn we geboren met een authentieke persoonlijkheid, je kern als het ware. Dat wordt gesymboliseerd door het kleinste, ondeelbare, binnenste poppetje. Ieder mens wordt ergens in zijn of haar leven geconfronteerd met angst of kwetsing. Dat is deel van het leven. Maar als je er geen uitweg in weet of te klein bent om dit te plaatsen, dan kan zo’n ervaring in een bepaalde mate (in het onderbewuste) een eigen leven gaan leiden. Dit kan je al overkomen als baby of peuter. De tweede Matroesjka in de rij is dan ook als een van oorsprong beschermend deel bedoeld van de eigen kern: het gekwetste kind heeft manieren gevonden om die pijn te vermijden. De volgende Matroesjka symboliseerd dan ook de overlever. Als overlevers volwassenen worden of ouders die deze verdedigignsstrategiën (onbewust) hebben aangehouden, dan is de kans groot als kritische volwassene / - ouder de eigen kinderen met de eigen ‘blinde vlekken’ op te voeden (hoe liefdevol ook bedoeld). De grootste Matroesjka staat voor de liefdevolle volwassne / -ouder. De laatstgenoemde heeft verbinding met zijn of haar eigen wezen en staat zo ook onbevooroordeeld open voor anderen en kan zo ook de eigen kinderen opvoeden om hun eigen persoonlijkheid zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.

Tot Essentie staat voor de tijd dat ik even met je mee mag lopen. Uiteraard kun je je ook als gekwetst kind of overlever weer verbinden met je essentie. Sterker nog, als deze verbinding vroeg herstelt hoef je geen kritische volwassene of – ouder te worden. Ik begeleid je graag naar wat jou jou maakt zodat jij zelf met jouw eigenheid weer in balans en in je kracht komt.

Met deze link kom je bij de tekst die ik zelf lange tijd als inspiratiebron heb gebruikt.

Niet alleen het mooiste dat je kunt worden is jezelf …….maar ook het mooiste wat je kunt geven. Je kunt immers pas echt contact maken met anderen als je in contact bent met jezelf.