portret Lilian Spijkerman

Conctact informatie

Lilian Spijkerman

Julianastraat 19
5731 GM Mierlo

tel: 06-13257044
service@totessentie.nl

U kunt ook terecht op avonden en zaterdagen.

Innerlijk kind werk

Wat is het innerlijk kind?

Uiteraard wordt geen letterlijk innerlijk kind bedoeld. Een innerlijk kind is een deel van jezelf uit je kindertijd. Ervaringen uit de kindertijd die nog doorwerken in het nu en ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld geen contact meer hebt met je spontaniteit, humor, speelsheid of creativiteit. Het staat het genieten in de weg. Om weer toegang te krijgen tot deze kwaliteiten in je leven is het vaak nodig om de oorzaak van de pijn, het "gewonde kinddeel", te ontdekken en te verwerken.

Belangrijke pijlers

Bij innerlijk kind werk gaan we ervan uit dat ieder mens een 'innerlijk kind' heeft. Een deel van ons leeft nog in oude gevoelens en overtuigingen van het kind van vroeger. Als baby en klein kind was je volledig afhankelijk van je opvoeders. Drie peilers spelen dan een hele belangrijke rol:

Veiligheid: is de basis voor het ontwikkelen van (zelf)vertrouwen
intimiteit: is de basis voor het werkelijk leren verbinden met de ander en met jezelf
autonomie: staat voor helemaal jezelf kunnen zijn, zelf keuzes en beslissingen kunnen en mogen maken

Het ontstaan van overlevingsstrategieën of beschermingsmechanismen

Maar weinig mensen hebben een volledig harmonieuze jeugd gehad. Er kunnen zich gebeurtenissen hebben voorgedaan die ons onderuit hebben gehaald. Of je bent opgevoed met bepaalde overtuigingen die we zijn gaan geloven en waarnaar we ons zijn gaan gedragen. Een onveilige jeugd, agressie, alcoholisme in de gezinssituatie of een ziekenhuisopname kunnen diepe sporen achterlaten.

Je hebt geleerd om je tegen pijn te beschermen op momenten dat je onveiligheid ervoer en liefde, bescherming en erkenning ontbrak. Om het te ‘overleven’ ga je strategieën ontwikkelen. Zo’n strategie is op zo’n moment helpend omdat je als kind geen andere uitweg ziet…

Patronen doorbreken

Innerlijk kind

Deze overlevingsstrategieën hebben je gevormd en sterk gemaakt. Maar ze hebben ook geleid tot patronen die je op dit moment in de weg zitten. Zo kun je je bijvoorbeeld altijd tekort voelen schieten of schuldig, angstig , of onvoldaan. En je merkt dat veel van wat je onderneemt om je vrij en gelukkig te voelen niet echt werkt. Je nieuwe auto, de aardige partner, het goedbetaalde werk, het grotere huis…. zijn allemaal schitterende pleisters op de wonden. Maar werken doet het meestal niet. Er is blijkbaar iets anders nodig.

Innerlijk kind werk therapie

In een veilige setting met acceptatie en steun, laat ik je je gevoelens en ervaringen van toen waarnemen. Je gaat begrijpen waar ze vandaan komen. Gevoelens die alsnog aandacht nodig hebben, kindstukken die alsnog getroost willen worden en de aandacht verdienen die ze in het verleden gemist hebben. Daardoor krijgen die kindstukken alsnog de mogelijkheid om mee te groeien naar volwassenheid. Kijk ook eens bij regressietherapie over het oplossen van vraagstukken uit het verleden.

Uiteraard kun je contact met opnemen als je nog vragen hebt.

Als de rups blijft zeggen ‘zo ben ik nu eenmaal’ dan wordt hij nooit een vlinder…