portret Lilian Spijkerman

Conctact informatie

Lilian Spijkerman

Julianastraat 19
5731 GM Mierlo

tel: 06-13257044
service@totessentie.nl

U kunt ook terecht op avonden en zaterdagen.

Hypnotherapie

Wat is hypnotherapie?

Sommige mensen associëren hypnose direct met toneelhypnose waarbij je een speelbal van de hypnotiseur geworden bent. Gelukkig staat hypnotherapie daar zeker niet voor en ben ik geen hypnotiseur maar therapeut. Hypnotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance en gecombineerd kan worden met andere technieken zoals regressie, NLP, RET of zelfhypnose.

Wat is hypnose?

Hypnose is niks meer dan een toestand van diepe ontspanning van lichaam en geest. Zonder dat we het weten kunnen we in een vorm van hypnose zijn. Bijvoorbeeld als je in de auto op de automatische piloot naar huis rijdt en je eenmaal thuis eigenlijk niet meer zo veel van de rit kunt herinneren. Of je gaat helemaal op in een film of een boek en je vergeet alles om je heen. Hypnose is ook geen slaap, ook al zou je wat dieper in een trance komen, je hoort alles en hebt gewoon nog de beschikking over je bewustzijn.

Waar helpt hypnotherapie bij?

Het is bewezen dat de oorzaken van klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn maar in het onderbewustzijn. Als je bijvoorbeeld bang bent voor spinnen dan heb je ooit een negatieve emotie (emoties zitten in het onderbewustzijn) gekoppeld aan een ervaring met spinnen. Iedereen kan je vertellen dat spinnen niet eng of gevaarlijk zijn maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring verankerd en jij reageert daarop met angst.

Hoe werkt hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken, ademhalingstechnieken, visualisatie en je voorstellingsvermogen. In trance kun je beter contact maken met je onderbewustzijn. Dat onderbewustzijn kun je vergelijken met de harde schijf van een computer. Al jouw eerste overtuigingen (ervaringen) worden daar opgeslagen. Komt er een nieuwe overtuiging dan wordt de eerste overtuiging van de harde schijf gewist. Echter, de harde schijf heeft een firewall die niet alle nieuwe informatie zomaar doorlaat.
Een hypnotherapeut weet deze firewall te omzeilen waardoor je onderbewustzijn boodschappen (suggesties) aanneemt en oude, belemmerende overtuigingen kunnen worden vervangen door nieuwe. Zo kan je oude angst voor spinnen ‘overschreven’ worden. De firewall wordt overigens nooit helemaal uitgeschakeld waardoor je altijd zelf de controle hebt over het proces. Mocht ik als (hypno)therapeut een suggestie geven die te extreem is voor jouw firewall, dan stopt het proces. Daarmee is er geen risico dat de (hypno)therapeut je dingen laat doen of geloven die jij niet wilt. Therapie is er op gericht jou ‘heel’ te laten worden, jezelf te zijn zonder belemmerende overtuigingen.