portret Lilian Spijkerman

Conctact informatie

Lilian Spijkerman

Julianastraat 19
5731 GM Mierlo

tel: 06-13257044
service@totessentie.nl

U kunt ook terecht op avonden en zaterdagen.

EMDR en RDI therapie

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie om ingrijpende of schokkende gebeurtenissen zoals een verkeersongeval of geweldservaring te verwerken. Psychologe Francine Shapiro ontdekte eigenlijk per toeval het stress-verwerkingseffect van oogbewegingen. Zij heeft EMDR ontwikkeld. In de regel wordt EMDR toegepast wanneer er in het verleden een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden waar je in het hier en nu nog last van ondervindt. EMDR is een van de meest effectieve therapievormen om trauma of PTSS symptomen (posttraumatische stressstoornis) te verminderen.

Wanneer is EMDR geschikt?

Veel mensen zijn in staat om met psychische beschadigingen om te gaan en deze op eigen kracht of met hulp uit de omgeving te boven te komen. Maar niet iedereen lukt dat. Soms kun je lange tijd last blijven houden van indringende beelden van wat gebeurd is. Het kan je dagelijks leven gaan beïnvloeden en ben je bijvoorbeeld snel of extreem schrikachtig of je gaat situaties/zaken die herinneringen oproepen vermijden. EMDR kan bijvoorbeeld helpen bij:

 • verkeersongeval
 • geweldsmisdrijf
 • seksueel/ lichamelijk of emotionele verwaarlozing
 • depressie na verlies ervaring
 • vliegangst
 • smetvrees
 • angst voor autorijden
 • angst voor bepaalde dieren of activiteiten enz.

 • EMDR helpt bij kinderen en jongeren ook bij zelfbeeldcomplexen. Het blijkt dat EMDR bij kinderen vaak nog sneller resultaten geeft dan bij volwassenen.

Als zich over langere tijd een scala van emotionele problemenvoordoen en het je dagelijkse functioneren beperkt, dan kan er sprake zijn van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ook daarvoor wordt EMDR ingezet. Belangrijke criteria van PTSS zijn:

 1. Blootgesteld geweest zijn aan een intens schokkende ervaring die reacties als angst, hulpeloosheid of afschuw opriepen.
 2. De gebeurtenis wordt vaak herbeleefd, bijvoorbeeld (terugkerende onaangename herinneringen, akelige dromen of flashbacks).
 3. Aanhoudend vermijden van prikkels, zoals gedachten, gevoelens, activiteiten en plaatsen die bij het trauma hoorden.
 4. Aanhoudende symptomen van verhoogde prikkelbaarheid, zoals slaap- en concentratieproblemen, overmatig waakzaam zijn en schrikreacties.
 5. Het duurt langer dan een maand en veroorzaakt leed of beperkingen in je sociale of op je werk.

Hoe werkt EMDR?

EMDR therapie is een behandelvorm waarbij je de herinnering aan een trauma vertelt en tegelijkertijd door de therapeut wordt afgeleid met een set afleidende stimulansen. Ik gebruik handbewegingen maar sommige therapeuten kiezen voor geluiden. Op internet is veel te vinden over de werkwijze van EMDR. Door op de filmpjes hiernaast te klikken krijg je alvast een indruk. Wil je nog meer weten? Er is veel informatie te vinden op de website van Vereniging EMDR Nederland.

Wat doet EMDR?

Door middel van EMDR wordt het natuurlijk verwerkingsmechanisme gestimuleerd met als gevolg dat de nare herinnering haar emotionele lading verliest en de gebeurtenis een plek krijgt met duurzaam resultaat.

Hoewel EMDR een (wetenschappelijk) bewezen effectieve methode is en hoog scoort in vergelijking met de andere trauma therapieën, is altijd een kleine groep waarvoor EMDR geen noemenswaardige verbetering brengt.

Wat is RDI?

RDI staat voor Resource Development & Installation. Het is een vorm van EMDR om de persoonlijke draagkracht te vergroten. Tijdens een RDI sessie wordt gewerkt met positieve ervaringen en het toevoegen van hulpbronnen en kwaliteiten zodat je de moeilijke situaties weer aan kan. De methode werkt hetzelfde, er wordt ook gewerkt met afleidende stimulansen. RDI kan ingezet worden als een voorbereidende vorm op EMDR. Bijvoorbeeld om je sterker te maken, meer draagkracht te geven. Met RDI kun je EMDR ook positief afsluiten. Maar een RDI sessie is ook zeer geschikt als losstaande therapie vorm. Het is bijvoorbeeld bewezen effectief bij;

 • Faalangst
 • Minderwaardigheidscomplex
 • Stoppen met roken....enz.

Heb jij iets ingrijpend meegemaakt en blijven de beelden, gedachtes en gevoelens van angst, verdriet en pijn aanhouden? Blijf er dan niet langer mee rondlopen. Je kunt vrijblijvend contact met me opnemen.