portret Lilian Spijkerman

Conctact informatie

Lilian Spijkerman

Julianastraat 19
5731 GM Mierlo

tel: 06-13257044
service@totessentie.nl

U kunt ook terecht op avonden en zaterdagen.

Gezinsdynamiek als spiegel

Ouders en kinderen, hoe jong of oud ook, zijn als het ware met onzichtbare draadjes verbonden. Juist in dit soort relaties kunnen we zo geconfronteerd worden met onze eigen blinde vlekken. Doorgaans is het de diepste wens van ouders dat hun kinderen gelukkig zijn……en … kinderen willen dat hun ouders gelukkig zijn! Aan loyaliteit geen gebrek. De behoefte om elkaar over en weer te verstaan is groot. Willen we nabijheid en erkenning ervaren, hoe verschillend we ook kunnen zijn. Toch kan het gebeuren dat, hoe groot de liefde ook is, uit onvermogen een mate van onbereikbaarheid ervaren wordt. Dan krijgt "ver-staan" een andere betekenis.

Communicatie is veel meer dan woorden. Vooral kinderen maken gebruik van diverse communicatievormen. Een puber kan je met zijn* tegendraads gedrag laten weten dat hij* eraan toe is zijn* eigen wegen te gaan ontdekken. Hoewel dat soms pijnlijk kan zijn, ligt in de meeste gevallen daaronder een basis van vertrouwen: je puberend kind voelt zich veilig en vertrouwt erop dat je hem* onvoorwaardelijk liefhebt. Liefde is groot(s) en behelst meer dan we onder woorden kunnen brengen. Vooral jonge kinderen hebben nog niet zoveel woorden tot hun beschikking. Als er iets aan de hand is communiceren ze op manieren als buikpijn, driftbuien, druk of onrustig gedrag, leerproblemen, nachtmerries, bedplassen etc…. We zijn ooit allemaal kind (van) geweest en de kans is groot dat we zelf bepaald gedrag of klachten hebben vertoond en iets duidelijk hebben willen maken. Of dat gelukt is …of we ons aangepast of verder ontwikkeld hebben?…. Ieder mens heeft zo zijn blinde vlekken. Onze kinderen lijken er ‘antennes’ voor te hebben om ons met onze blinde vlekken te confronteren. Hoe vervelend dat soms ook kan zijn, het gebeurt onbewust en uit liefde.

Gezinsschilerij Hannah

Hoe werkt het?

De eerste sessies hoeft je kind niet aanwezig te zijn. Je vertelt in jouw woorden waar jij in jouw gezin, met jouw kind tegenaan loopt. Je kunt alleen komen, of als je dat liever hebt, met je partner. Aan de hand van de methode PresentChild® zal ik je allerlei vragen stellen. Middels deze methode kan ik een vertaalslag maken naar het onderliggende van jouw verhaal. Je kind laat aan de buitenkant zien wat er bij jou van binnen leeft. Uiteraard zijn dat niet enkel problemen maar worden je kwaliteiten ook gespiegeld!

In een volgende sessie neem ik met jou de vertaling door. Het kan verrassend, herkenbaar of confronterend voor je zijn. In een aantal gevallen weet je als ouder wat je kan doen en is verdere begeleiding niet nodig (dus ook niet met of voor je kind). In andere gevallen is er meer nodig. Het kan zijn dat het je heeft geraakt en dat je zelf wat ondersteuning kan gebruiken. Het kan ook zijn dat we besluiten dat (ook) je kind wat extra’s kan gebruiken. Ik heb jaren lange ervaring in het werken met ouder en kind. Ik ben niet alleen opgeleid tot coach en therapeut voor volwassenen maar ook nog speciaal voor kinderen en jongeren. Daarnaast ben ik volledig gecertificeerd om te werken met de PresentChild® methode. Wil je meer lezen over PresentChild®? Klik dan op onderstaande linken voor:

De website van PresentChild®
De algemene informatie folder van PresentChild®